Roomse kervel

Planten

Groeit op voedingsrijke bodems die licht vochtig blijven, in schaduw of half schaduw.

In het najaar zaaien in bakken gevuld met tuingrond of zaaien ter plaatse. Afdekken met een laagje scherp zand of een vochtige doek om de vochthuishouding op peil te houden. Voldoende voedingsstoffen en licht zijn bij het opkweken van groot belang. Het kruid heeft een lange kiemduur en is moeilijk te verplanten.  Bij het ter plaatse zaaien spaarzaam uitzaaien en voldoende uitdunnen.


Verzorging

Makkelijke plant om te kweken.

Op een zonnige plaats zorgen dat de grond altijd licht vochtig blijft en de grond voldoende humus bevat.


Groeihoogte

Tot 1 meter hoog. 


Winterhard

Tot -20 Celcius.


Snoeien

---


Bloei

Mei - juni.


Bestuiving

---


Oogst

Het hele jaar door.


Extra info

Ook in het wild te vinden, komt meestal voor op bosgronden.

Van Roomse kervel wordt het geveerde blad en de jonge stengels gegeten.
Deze kervel ruikt wat drop anijsachtig. De zaden van Roomse kervel worden eveneens gesmaakt in de fijn proeverskeuken. De bladeren worden aan salades, soepen en sauzen toegevoegd en kunnen ook -als natuurlijke zoetstof- met zure gerechten, zoals rabarber, worden meegekookt. Het blad wordt ook gebruikt in kruidenboter, in soep en in salade. De stevige uitgegroeide wortels kunnen rauw worden geraspt of als kookgroente geserveerd. Ook te gebruiken in een kruidige likeur.

Ook de bloem is eetbaar.

Geneeskrachtige plant die gebruikt wordt tegen keelpijn, versnelt genezing van wonden, heeft een heilzame werking bij een verkoudheid, werkt tegen oververmoeidheid, bevordert de spijsvertering en is een rijke bron van vitamine C.

De plant zaait zichzelf gemakkelijk uit.

De nog groene zaden kunnen goed gebruikt worden in fruitdesserts, samen met zure bessen zoals aalbessen.

De rijpe zaden kan je dan weer in gebak verwerken, maar combineren ook heel apart met koolgerechten. 

Receptjes met Roomse kervel