Pepers

Planten

Zaaien in februari achter glas. Zaai een halve centimeter diep, bij 25 graden en veel zonlicht. 

In volle grond vanaf ijsheiligen, kan ook in bloembakken gekweekt worden, aangezien het niet zoveel plaats nodig heeft.

Laat eerst de plantjes wennen aan de buitentemperatuur gedurende een week.

Uitplanten op een zonnige plaats in een vochtdoorlatende bodem, rijk aan voedingsstoffen.


Verzorging

Voldoende begrieten. Je kan de bodem bedekken met schors om uitdroging te voorkomen en de bodem warm te houden. Eenmalig bijmesten met koemest.


Groeihoogte

30 tot 120 centimeter hoog naargelang de soort.


Winterhard

Nee, kan wel binnen overwinteren op een niet verwarmde plaats. Laat dan de plant zoveel mogelijk met rust. Geef geen voeding en af en toe water.


Snoeien

Enkel nodig als je hem laat overwinteren. Dan snoei je alles boven de hoofdstengel weg in februari, daarna in nieuwe potgrond plaatsen en voeding geven.


Bloei

Vanaf juni.


Bestuiving

Zelfbestuivend.


Oogst

60 tot 150 dagen na het planten.


Extra info

Hoe kleiner, hoe scherper van smaak. Naarmate de vrucht rijper wordt, zal de smaak milder worden.

Er zijn veel soorten pepers. De peper is familie van de paprika.

Gebruik met mate en let op dat je niet met de handen aan de ogen komt nadat je pepers gesneden hebt.

Spaanse Pimientos de Padrón

Deze kleine groene pepers zijn afkomstig uit de  Spaanse gemeente Padrón gelegen in de regio Galicië. Ze zijn conisch van vorm en hebben een lengte tussen 5 en 10 cm. Padrón pepers worden gebakken in olijfolie wat hun typische zachte en zoete smaak naar boven brengt.

Chilli peper Biquinho  

Kleine gele peper, zeer esthetische en druppelvormige peper. Wordt gebruikt als decoratie van een gerecht en heeft een zoete, peperige en fruitige smaak. Zo goed als niet pikant. 

Serrano

De Serrano is een Mexicaanse peper die knapperig en scherp van smaak is. De peper is vergelijkbaar met de Jalapeño, alleen is de serrano nog een stuk heter dan de Jalapeño.

Cayenne

Cayenne is een klein maar behoorlijk pittige peper. Cayennepoeder wordt bij ons heel vaak gebruikt om onze gerechten en sauzen pikanter te maken.

Pepecchia

Pepecchia is een milde en zoete peper. Een kegelvormige peper die van groen naar geel verkleurt.

Caloro

De kegelvormige Caloro pepers zijn mild heet en ongeveer 10 cm lang en 5 cm in diameter. Ze hebben een dikke vruchtwand en verkleuren van groen naar geel en uiteindelijk naar rood.

Habanero Chocolate

De Habanero is de bekendste pepersoort ter wereld en één van de heetste. De Habanero Chocolate variant dankt zijn naam aan zijn chocolade kleur.

Receptjes met pepers