Kalebas

Planten

De zaadjes van kalebassen kunnen vanaf half maart worden voorgezaaid. De plantjes mogen vanaf half mei naar buiten. Plant ze met een tussenruimte van 1 meter. 

Vanaf begin mei kan je direct buiten zaaien. Maak de grond goed los en leg de zaadjes 2 cm diep. Wanneer de plantjes stevig genoeg zijn, kunnen ze worden uitgeplant. Kies hiervoor een plek in de zon of halfschaduw. 


Verzorging

Vooral de eerste weken na het uitplanten dient de grond goed vochtig gehouden te worden. 


Groeihoogte

Tot 3 meter hoog kunnen klimmen of tot 10 meter lang kunnen worden.


Winterhard

---


Snoeien

Wil je grote vruchten kweken, dan moet je de zijranken steeds verwijderen.


Bloei

Vanaf juni.


Bestuiving

Via bijen.


Oogst

September.


Extra info

Kalebassen worden al eeuwen gekweekt voor zowel decoratie als vanwege hun bruikbaarheid voor gebruiksvoorwerpen en gereedschap. Het is een siervrucht en is niet eetbaar. 

Als ze op een correcte manier worden gedroogd en uitgehold dan wordt de schil vrij hard en kunnen ze bewerkt worden, beschilderd, gegraveerd of bij het bloemschikken.

Van kalebassen worden ook originele lampen gemaakt, met sierlijke perforaties.

Kalebassen hebben ongeveer 180 dagen nodig tussen het zaaien en het moment dat ze rijp fruit hebben. 

Kalebas drogen

Je kan ze aan de rank laten hangen tot de plant bruin wordt. De kalebas zal drogen en er af vallen.

Een gedroogde kalebas is licht en hol. Als je er mee schud, zal je de zaden horen rammelen.

Kalebassen met rotte plekken, zullen niet meer drogen.

Je kan een kalebas ook groen oogsten, van zodra de ranken bruin beginnen te kleuren. Knip de steel tot 5 centimeter af en hang ze op en droog ze op een koele, goed geventileerde en vorstvrije plaats. Het duurt enkele maanden eer een kalebas gedroogd is.

Schimmel ontwikkelt zich vaak op de buitenkant van kalebassen tijdens het drogen. Dit is normaal en hoeft er niet afgewassen te worden. Terwijl de kalebas verder droogt, droogt ook de schimmel op en valt eraf. Het oppervlak kan hierdoor verkleuren. Als je een gelijkmatig gekleurde kalebas wilt, schraap dan de schimmel eraf.