Krokus
Planten
Planten in augustus tot december, 5 centimeter diep in de grond. In goed doorlaatbare, humusrijke en zanderige grond, op een warme en zonnige plaats.
Verzorging
Houden niet van natte voeten, vooral niet in het voorjaar en in de zomer.
In volle grond hebben krokussen normaal gezien geen water nodig.
Als je krokussen niet meer zoveel bloeien als voorheen, dan kan je ze bemesten met gedroogde koemest of verteerde mest.
Groeihoogte
8 tot 12 centimeter.
Winterhard
Ja.
Snoeien
Neen, integendeel. Er zitten voedingsstoffen in de verwelkte planten die terug in de knol trekt.
Bloei
Februari tot april.
Bestuiving
---
Oogst
---
Extra info
De krokus vermeerdert zichzelf door nieuwe bolletjes aan te maken, broedbolletjes genaamd. Deze ontstaan in de herfst aan de bovenkant van de bol. In het begin van de lente ontstaan hieruit nieuwe krokussen. Ze vermeerderen zich ook via ronde lichtbruine zaden. Laat in de lente worden deze verspreid. De volgende lente zullen ze kiemen en een klein sprietje zal boven de grond komen. Dan zal het plantje voldoende reservestoffen opbouwen voor een knolletje. Pas in het derde levensjaar zal het voor de eerste keer bloeien.
Saffraankrokus geeft het duurste specerij ter wereld. In de bloemen zitten de stampers die als specerij verwerkt kunnen worden. De meeldraden kunnen tijdens de bloei worden geoogst en na ongeveer 2 weken drogen zijn ze bruikbaar. Deze worden hier niet gekweekt.
De bollen en bloemen van krokussen zijn niet eetbaar.
Krokussen zijn krachtvoer voor honingbijen en wilde bijen. Bij donker en guur weer zullen ze gesloten blijven. Zodra de lentezon de bodem opwarmt, openen ze hun kelken.