Kaaskruid - Paederia lanuginosa
Planten
Planten in een grote kuip, in goed doorlatende grond, die voorzien is van compost en meststoffen.
De kuip plaatsen op een zonnige of halfschaduw plaats. Hoe meer zon, hoe paarser de onderkant van het blad.
Verzorging
Geef om de drie maanden meststoffen. Regelmatig water geven.
Groeihoogte
Tot 12 meter lang.
Winterhard
Neen, overwinteren op een vorstvrije plaats.
Snoeien
Snoei de toppen regelmatig, om ze op te eten en/of om de plant vrij compact te houden.
Bloei
Juni-augustus met roze, klokvormige bloemen. Er komen ronde vruchten aan, die twee ronde, zwarte zaden bevatten.
Bestuiving
...
Oogst
Oogst de bladeren in de ochtend. Oogst bladeren die knoppen hebben gevormd, dit is een teken dat het kruid oogstrijp is.
Extra info
De kaasplant is een makkelijke en snelgroeiende klimplant met blad dat smaakt en geurt naar kaas.
De kaaslucht goed vrij als je erop kauwt of het blad snijdt.
De bladeren van de kaasplant kunnen zowel rauw als gekookt gebruikt worden. In roerbakgerechten, bij BBQ, bij vis of groenten. Je kan pureren als vervanger van Parmezaanse kaas in pesto. Rauw gesneden aan salades toevoegen of in hartige pannenkoeken en brood verwerken. De smaak past goed bij ei, chili, knoflook, sojasaus, tofoe, citrusvruchten, pruimen, groene thee en zachte kazen.
Vermeerderen:
Stekken nemen (minstens drie knopen) en die in aarde of in water wortel laten zetten. Of zaaien in het voorjaar (april tot juni) en de aarde vochtig houden.